LIVET MED BARE TYNNTARM-KOSTHOLD

Jeg glemmer aldri hvordan livet mitt ble snudd på hode da jeg fikk diagnosen Ulcerøs Collit. (For dere som ikke kjenner til denne sykdommen er dette ‘enkelt’ forklart en betennelsessykdom som angriper hele eller deler av tykktarm samt endetarm). Jeg gikk fra å være en livsglad og aktiv jente til det stikk motsatte. Mat og kosthold hadde aldri vært et problem helt til dette ble det store og eneste problemet. Spørsmålene om hva jeg kunne og ikke kunne spise var på den tiden noe leger hadde dårlig kunnskap om. Hverdagen ble brått en eneste stor utprøvning av hva den betente tarmen kunne tåle. En periode føltes det ut som jeg ikke kunne spise noe som helst, men det var selvfølgelig enkelte produkter som var pesten selv for tarmsystemet.

NEI-mat med Ulcerøs Collit:

Pizza

Pasta

Taco

Pølser

Kjøtt

Melk

Fløte

Gjærbakst

Etter et mislykket forsøk på å roe ned betennelsen i tarmen ved bruk av medisiner, kostholdsendring og utlagt tarm ble omsider hele tykk- og endetarm fjernet. Dette ble den eneste utveien for meg. Det ble dannet en beholder av tynntarmen min(Bekkenreservoar) som fyller seg opp og sier ifra når den må tømmes. Jeg går derfor nå på toalettet som de fleste av dere andre gjør. Den ‘vanlige’ måten. Men igjen skulle kostholdet endre seg drastisk, for det som en gang hadde vært pesten kunne nå vise seg å ikke være det. Dette måtte selvfølgelig prøves ut med varsomhet. Til tross for dette dukket det opp andre produkter som virkelig var nei nei. Tykktarmen suger opp og fordøyet det meste av hva en person spiser, og med den borte måtte nye hensyn taes. Dette er hva jeg absolutt ikke kan spise idag:

NEI-mat med Bekkenreservoar:

Popcorn

Appelsin

Klementin

Ananas

Banan

Naturtarm (på pølser)

Seige skall som f.eks på epler

Trevlete fruktkjøtt

Ellers som dere ser spiser jeg det meste nå. Jeg føler meg ekstremt heldig som faktisk kan dette da det på ingen måte er noen selvfølge. Jeg er uansett avhengig av punktlige måltider, fullkorn for konsistens og det å tygge maten godt. Med andre ord så er jeg alltid sist ferdig med å spise, men det gjør meg ingen ting når jeg har friheten til å innta omtrent hva jeg vil. Ja, jeg savner frukt, men det blir en liten pris å betale for alt det andre jeg nå slipper å savne. Jeg kan fortsatt spise et godt variert kosthold, noe jeg ikke trodde jeg skulle få gjøre igjen i en alder av 8-9 år.

– Dette innlegget er basert på mine erfaringer, og er derfor på ingen måte noen fasit. Ulcerøs Collit er en sykdom som agerer veldig ulikt fra person til person, noe jeg føler er veldig viktig å poengtere. Jeg håper uansett dette innlegget kan være til hjelp for noen der ute. Det hadde gjort meg veldig glad.

4 kommentarer

Siste innlegg