LIVET MED BARE TYNNTARM-ALKOHOL

I en alder av 9-år og ‘ferdig’ operert for tredje gang var alkohol noe av det siste jeg tenkte på. For meg var alkohol en fjern ting. Noe de voksne koste seg med inni mellom som ikke vi barn kunne smake på. Allikevel ble jeg fortalt hvordan kroppen min kunne reagere ved inntak av denne drikken og hva jeg burde passe på. Tynntarmen suger visst nok opp alkohol raskere enn for de som har et vanlig fordøyelsessystem, og når tykktarmen da var borte kunne dette bety ekstra rask beruselse. Informasjonen la seg i en minneboks i hjernen, til den en dag flere år seinere skulle bli tatt frem igjen.

Jeg husker godt mitt første møte med alkohol. Det var i en alder av 16 år at den første rusbrusen ble åpnet og drukket. Jeg drakk en, to, tre og fire før jeg stoppet. Egentlig kan jeg ikke si jeg merket noe spesielt, noe som igrunn føltes deilig, for da visste jeg litt hva kroppen tålte. Etter hvert som tiden gikk og diverse sterkere saker kom på banen holdt jeg meg fortsatt til denne rusbrusen. Tanken på å innta luguber hjemmebrent i et annerledes system fristet lite, og det var jo stort sett det som var lett å få tak i en alder av 17. Jeg skal ikke juge og si jeg aldri har smakt, men det ble med det. Når 18-års dagen min nærmet seg smakte jeg på hvitvin for første gang. Den var søt og god, nesten som saft og ble en stor favoritt ganske raskt. Siden den gang har vin vært min favoritt, men ikke så mye de søte variantene lenger.

Så hvordan reagerer kroppen på dette med alkoholinntak? Hadde legene rett?

Jeg må ærlig innrømme at jeg har hatt min tid på dansegulvet ute på byen med jentene. Jeg drakk vel aldri noe mindre enn de, men ble aldri noe mer beruset heller. Jeg har aldri mistet nøkler, mobil eller bankkort, og i en alder av 30-år må jeg si meg fornøyd med det. Uansett, dagen derpå gikk alltid bort til å sove, sove og atter sove. Energinivået var brukt opp natten før, og slik har jeg det fortsatt idag. Det er sjelden jeg blir skikkelig dårlig/fyllesyk, men jeg blir utladet. Hvis ikke magen hadde trengt mat dagen derpå, er jeg sikker på jeg kunne sovet rundt. Så det å legge planer for oss her i heimen dagen etter en fest er egentlig umulig. Trist, men det er prisen å betale hvis man absolutt må drikke og leke dronning av dansegulvet.

Jeg vet ikke om kroppen min tåler alkohol noe bedre enn andre i min situasjon. Det blir litt det samme som dette med kosthold. Noen tåler det ene bedre enn andre. Enkelte kan kanskje ikke konsumere alkohol i det hele tatt. Det finnes ingen fasit. Jeg tok uansett et valg når jeg smakte for første gang, deretter enda et siden jeg ikke lever et alkoholfritt liv, og det står jeg for.

– Dette innlegget er basert på mine erfaringer, og er derfor på ingen måte noen fasit. Ulcerøs Collit er en sykdom som agerer veldig ulikt fra person til person, noe jeg føler er veldig viktig å poengtere.

4 kommentarer

Siste innlegg